Helt grøn og hvem jeg er

Hej alle jer der har klikket jer ind på min blog :o)

Dette er mit første blogindlæg nogen sinde. Så jeg kan vidst roligt sige, at jeg også her er helt grøn.
Jeg er også grøn på andre måder, da jeg lever 100% af raw food. Dette har jeg snart gjort et år og jeg må sige at jeg har det virkelig godt med dette. Det passer lige til mig.

Jeg startede på raw food i maj 2010 og jeg må sige at det var kærlighed ved første blik.
Jeg havde i mange år spist kød, for som så mange andre får at vide, skal vi spise en masse kød for at få nok proteiner og samtidig dyrkede jeg utrolig meget motion både i fitness centeret (styrketræning, alle mulige slags hold træning, løb mm.) og der hjemme fik den i bedste Charlotte Bircow stil, med flere forskellige af hendes dvd´er.

Derfor fik jeg konstant at vide , at jeg skulle have virkelig mange proteiner fra kød.

Ikke fordi jeg som sådan er vild med kød, jeg er af den slags der skal have alle mulige krydderier på før jeg kan spise det, for jeg syntes faktisk ikke det smager særlig godt.

Men jeg fik hele tiden at vide “Husk nu at spise kød, så du får nok proteiner”. Det virkede bare ikke for mig. Det lå for tungt og jeg blev træt i kroppen.

Jeg har nu lært at der er masser af proteiner i grøntsager, spirer, nødder, linser, bønner mm. Så jeg får rigeligt. Også uden kød.

Jeg kan vel egentlig godt sige, at en helt ny livsstil startede for mig, da jeg kom hjem fra et års backpacking i Australien, i februar 2005. Ret hurtigt efter at jeg kom hjem fra Australien, begyndte jeg at få virkelig kraftige udbrud i mit ansigt. Jeg slog ud i ansigtet i form af store knopper. De kløede, gjorde ondt og var betændte. Jeg rendte til en masse allergi- og hudlæger. Disse kunne ikke give mig nogen svar. Jeg var dybt ulykkelig over min tilstand. Efter et års tid satte en hudlæge mig på en akne-kur i form af nogle piller. Jeg begyndte at få virkelig voldsomme mavesmerter og efter max 1 måned havde jeg så ondt i maven, at jeg næsten ikke kunne være nogen steder.

Jeg kontaktede endelig min læge, som fortalte at jeg omgående skulle stoppe med pillerne. Min hud var ikke blevet bedre og nu var mit mave/tarmsystem også ødelagt.

Det gjorde ondt hver gang jeg spiste noget. Især hvede og sukker. Nye læger kiggede nu på maven og igen kunne ingen hjælpe.

Jeg fandt efterhånden, selv ud af, at det eneste der hjalp mig, var når jeg spiste rå grøntsager. Fx gulerødder og broccoli.

I 2008 gik jeg mine egne veje og fandt en biopat. Hun fandt ud af at jeg var allergisk over for nikkelholdige fødevarer og satte mig på en udrensnings kur og en ordentlig omgang detox kost.

Så selv om lægerne havde priktestet mig, til jeg lignede en si og stadig ikke kunne finde svar på hvad mine udbrud i ansigt kom af, (fordi testene sagde at jeg kunne tåle tomaterne, selv om jeg nok så mange gange have sagt, at jeg syntes det blev være når jeg bla. spiste tomater).

”Du kan jo se her på papiret, at du godt kan tåle dem” Sagde en af lægerne.

Biopaten forklarede mig at jeg da også godt kunne tåle tomater, men bare ikke alt det naturlige nikkel der er i bla. tomater.

Okay, nu stod jeg så med et svar jeg kunne bruge.

Jeg fik, og jeg mener, en KÆMPE liste over nikkelholdige fødevare.

Det jeg skulle holde mig helt fra, det jeg kunne spise lidt af og det jeg kunne spise. Samtidig var mit mave/tarmsystem blevet ødelagt af akne pillerne. Så mange af de ting jeg kunne spise fra listen, hvor der kun var lidt nikkel i, kunne jeg så ikke spise alligevel, for dem fik jeg ondt i maven af.

Det er nok den hurtigste slankekur jeg nogen sinde har hørt om. Jeg opgav næsten at spise. Kiloene raslede af mig og for første gang gik det op for mig, at jeg ikke ville være det nogen kalder “model tynd“. Men hvad skulle jeg ellers gøre.
Efter kun få uger var der, for første gang i 1½ år, mærkbart forbedringer for min hud og min mave gjorde ikke ondt længere.

Efter et halvt års tid kunne jeg spise flere og flere ting fra listen. Nu er det kun (hvis jeg følger raw food principperne) tomater, jeg ikke kan tåle og jeg skal passe lidt på med at spise tørret- og frisk frugt, da det kan give mig en smule af samme fornemmelse for ondt i maven som med hvidt sukker, hvis jeg spiser dem i større mængder.

Nu skal det lige siges at jeg fra barn af, har været en af de største sukker narkomaner der findes. Så efter jeg fik det bedre i min mave, begyndte jeg at kunne udtænke hvornår jeg kunne spise noget med sukker og hvede som er en af de ting der giver mig allermest ondt i maven.
Det var så ikke lige så slemt når det var fra en kvalitets bager med kun økologiske produkter i deres bageri. Men jeg vidste dog at jeg ville blive syg med vodsomme smerter i min mave i 2-3 dage. Her snakker vi lægge ned på venstre side og KUN det. Jeg måtte mere eller mindre kravle ud til wc´et og tilbage i seng igen.

Så når nu kollegaerne fik kage på arbejdet hver fredag, kunne jeg nogen gange spise med, hvis jeg ikke skulle noget i weekenden.

Når jeg tænker tilbage, tænker jeg også. Gud hvor er det sindssygt. Jeg er chokeret over hvordan jeg har behandlet mig selv og ved at jeg aldrig vil gøre det igen.

Min “befrielse” kom da jeg blev introduceret for raw food. Jeg læste tilfældigt en annonce om et foredrag omkring raw food i København.

Det lød da lidt som det jeg allerede gjorde. De rå grøntsager spiste jeg jo masser af i forvejen, for det var det eneste der nogen sinde havde hjulpet min mave. Jeg spiste bare også kød, som jeg egentlig ikke kunne lide, men jeg trænede meget, så jeg havde brug for det. Sagde de kloge.

Til foredraget fik jeg en masse spændende information, som jeg kunne se passede med mange af mine egne teorier. De fortalte bla. om hvordan forskellige fødevare fik kroppen til at reagere på en negativ måde. Disse ting havde jeg selv oplevet de seneste 4 år da mit mave/tarm system blev ødelagt og jeg skulle holde mig fra specielt sukker og hvede.

De fortalte også om hvor meget protein der faktisk er i de rå grøntsager, spirer, nødder mm.

I pausen af foredraget var der smagsprøver på nogle forskellige raw food retter og selvfølgelig også lidt kage. Det var med chokolade og jeg tænkte “Øv jeg kan jo ikke tål chokolade. Der er også meget nikkel i” Jeg blev enig med mig selv om, at jeg nu vidste hvad mine udbrud i ansigtet kom fra og det ville tage en uge inden det var brudt helt frem og en måned inden det var helt væk igen. Så jeg prøvede også kagen, for at se om denne slags kage var ok for min mave, når nu jeg havde chancen.

Jeg spiste den og havde det helt fint i maven. Også med de andre ting jeg smagte på.

Jeg blev helt solgt til denne livsstil. Maden som jeg spiste meget af i forvejen. Kunne jo komme til at se meget mere spændende ud. Jeg slog helt over til raw food efter jeg havde spist div. ting op i mit køleskab og fryserne. Dette tog 2 dage. Ja nu bor jeg alene, så der er ikke så meget af gangen :o)

Dagene efter foredraget ventede jeg jo så på det her udbrud der skulle komme, efter jeg havde spist chokoladekagen. Max tre dage, så ville det være godt i gang.

Fjerde dag begyndte jeg at undre mig. Efter en uge var jeg klar over at der var noget anderledes her. Kunne jeg tåle chokolade igen. Eller var det kun det rå?

Efter endnu en uge uden udbrud, prøvede jeg at spise noget almindeligt chokolade. Det skulle jeg så ikke have gjort.
Udbruddet kom og samtidig fik jeg sindssygt ondt i maven fordi der jo også er sukke i. Det havde jeg lykkeligt glemt alt om.

Så af en eller anden grund kan jeg altså tåle rå chokolade, men ikke når den er blevet behandlet. Og ja det er blevet testet i praksis flere gange.

Efter et år med denne livsstil vil jeg sige at jeg har fået det SÅ godt. Det er tit jeg glemmer at jeg har problemer med “almindeligt” mad. Jeg er også kommet ud over min sukkertrang. Og efter jeg kan spise kage igen, i form af de rå kager, har jeg slet ikke lyst til at bare tænke på de “almindelige” kager.

Jeg ved godt der også er sukker i frugt og specielt i tørret frugt, men for min mave er det bare ikke det samme som alm. sukker.

Jeg vil gerne slutte af med at sige at jeg godt ved det ikke er alle der kan undvære kød og der er også mange det ikke vil undvære det varme mad, specielt om vinteren. Husk på det ikke er alt eller intet. Du kan jo sagtens bare starte i det små og skifte nogen af tingende ud.

Fx. købe kakao uden sukker. Spise frugt, grønt, nødder i mellemmåltiderne, i stedet for en skive brød med smør og marmelade. Og nu hvor foråret er her. Så lav en rå salat, i stedet for de kogte grøntsager mm., af fx babyspinat, asparges, babymajs eller almindelige majs, broccolibuketter, peberfrugt, nødder eller kerner (græskar eller solsikke), mm. Og evt. en dressing af olivenolie, citron eller lime, tamari (soya uden hvede) og lidt peber og brug gerne friske krydderurter til at smage ekstra i salaten. Jeg er vild med koriander, men bruger også tit persille eller basilikum.

Ja det blev lidt langt og hvis du nåede helt her til slut vil jeg gerne takke fordi du holdt ved :o)

Kig dig gerne rundt på hjemmesiden www.miekronholm.dk og bliv fristet. Du kan fx. få gode idéer til alternativer til kage og lækker sund chokolade, melde dig til nyhedsbrevet, hvor der hver gang kommer en lækker opskrift med. Eller se på nogle af de kurser jeg holder.

Mange raw hilsner

Mie