Kakaosmør eller kokosolie

Elsker Chokolade

I sidste uge inviterede jeg dig til “budget-chokoladens-verden”. Nu trækker jeg lidt i land igen 😉
For hvad er egentlig RIGTIG chokolade egentlig?
Hvis du skal gå helt efter det rigtigste, af de rigtige regler om chokoladefremstilling, så er der kun én og KUN ÉN fedtstof, i chokolade og det er kakaosmør.
Se det fuldstændig som når der bliver snakket om rigtig smør, i forhold til de smørbare fra køleskabet, som heller ikke er rigtig smør. Sådan er det også i chokoladeverdenen, om det er raw eller ej.
Kakaosmør er fedtdelen fra kakaobønnerne, som bliver malet ud, på skånsom vis, så det bliver en flydende masse. Nu har du det, der kaldes kakaomasse eller kakaopasta. Herefter bliver fedtdelen og kakaoen adskildt og dette bliver til kakaosmør og kakaopulver.
Kokosolie er olien udtrukket fra kokos. Her er der stor forskel på kvaliteten, lige som på olivenolie (det er der også med kakaosmør). Der laves flere udtræk af kokosolien, så du kan få bla. første, andet og tredje udtræk. Jo flere udtræk, jo ringere kvalitet.
Kokossmør, som også går under navnet kokos-mana, er hele kokosnødden, uden skald, som er malet ud til tyk cremet masse og er en ret kraftigt substans.
Kokosmasse er en meget luksuriøs spise, som jeg selv elsker at spise direkte fra glasset, men det er vidst en smagssag 😉 Ellers bruges den som almindelig kokosolie bruges.
Mange blander kokosolie eller kokosmasse, i deres kakaopasta, da kakaomassen er meget bitter og for at få den mildere i smagen, kan du blande kokosolie, -masse eller kakaosmør i.
Vil du ud og bruge de hårde forme, til din chokoladefremstilling, i stedet for silikoneforme, så bliver du nød til, at gå uden om kokosprodukterne, da disse ikke har sammen evne som kakaoprodukterne til, at udvide sig og trække sig sammen igen, ved temperering. Hvis du vil prøve kræfter med det der går under navnet Ægte Raw Chokolade kan du bruge denne opskrift herunder.

Chokolade for alle: 
60 g. kakaosmør (smeltet)
12 g. xylitol (kørt til pulver i minihakker) eller 20 g. yaconpulver (købes over nettet)
8 g. cashewsmør
10 g. lucuma
5 g. mesquite eller mere lucuma
20 g. kakaopulver
2½ tsk. vaniljepulver
¼ tsk. havsalt af god kvalitet, kørt i din minihakker eller stødt i din morter for at gøre salten helt fin.

Fremgangsmåde:
Alt blandes godt sammen. Herefter kan du bruge chokoladen som du vil.
Enten kan du fordele massen i forme med det samme og herefter drysse med fx. gojibær, incanbær, hampefrø (med og uden skald), tørret blomster, nødder eller tørret frugt.
Eller du kan komme ”fyldet” direkte ned i chokoladen, inden det kommes i formene og derefter fordele chokoladen i formene
Eller del chokoladen op i mindre skåle og prøv dig frem med forskellig gode økologiske ekstrakter og frysetørret frugt.
Jeg vil anbefale at du bruger silikoneforme da de er langt nemmere at bruge for nybegyndere.

 

 

Rigtig god fornøjelse med din rigtige Raw Chokolade.

Husk at holde øje med nye workshops på www.miekronholm.dk
Du er altid meget velkommen til at kontakte mig på mail: kontakt@miekronholm.dk med forspørgsel på event, workshops, opskrifter mm.

Mange kærlige hilsner
Mie Kronholm

Mie2