Idéer til din morgenmad

Der er altid mange der spørger: Hvad skal jeg spise, Hvor meget skal jeg spise, Hvornår skal jeg spise og Hvad spiser du selv Mie?

Det er så nemt for mig at sige: Mærk efter hvad der er rigtigt for dig, for vi er alle forskellige mennesker.
Er du en person som ikke er vand til, at mærke efter dig selv, din krops behov eller at få planlagt din dags måltider udfra hvordan du regner med, at din dag kommer til at se ud, ja så kan det være meget svært, at får sparke en ny livsstil igang.
Det at mærke efter sin krop, er nemlig ikke bare at sige: Jeg kan mærke at jeg har behov for noget sukker, fordi ellers bliver jeg irriteret. Og så sætter du ellers tænderne i en pose Matadormix.

Derfor får du, i de næste tre uger, en mini serie på morgenmad, som er med i dette indlæg, frokost, som kommer med i næste uge og til sidst aftensmad, som kommer om to uger.

Der er forslag til retter du kan spise morgen, middag og aften, men som med alt andet, kan du jo også sagtens spise morgenmads-idéerne til aftensmad, eller omvendt, hvis du får lyst til det.

Morgenmaden er det måltid der bliver nedprioriteret aller mest. Der skal være tid til at komme i bad, tage makeup på, sætte hår, finde tøj at tage på, lave madpakke mm. desværre. For det er morgenmaden som er det måltid, du mere eller mindre, lever på resten af dagen. Forstået på den måde, at det du spiser til morgenmad, er det du automatisk vil søge efter, når du igen bliver sulten. Og som med alle andre måltider, hvis det bare er tomme kalorier, vil du blive sulten, meget hurtigt igen.

Så hvis nu du spiser havregryn med hvidt sukker på og med almindeligt ko-mælk over, som også indeholder meget sukker, så vil du piske dit blodsukker op og det vil styrt dykke ned i en dyb dal efter få timer, så snart der begynder at blive lavvandet med sukker igen. Nu har du balladen med hovedpine, sløvhed, træthed, dovenskab, irritation, vredesudbrud, stresset adfærd, mavekneb mm.

Start din dag så basisk som muligt. Basisk er alt det UDEN sukker. Det er det bitre, det grønne, det som mange syntes er det kedelige 😉
Hvordan får du det ind om morgenen, tænker du måske?

Chiagrød er altid populært, da chiafrø har mange gode aminosyre/proteiner og Omega´er i sig.

Der er et utal af måder at lave chiagrød på. Mange laver noget ala- denne variant:
https://www.miekronholm.dk/chiagroed/

Jeg er selv nået dertil, hvor jeg hellere vil have denne variant:
https://www.miekronholm.dk/pulverheksens-groed/
Skærmbillede 2016-06-01 kl. 07.59.50I øjeblikket laver jeg min chiagrød af 2 spsk. chiafrø, som er sat i blød i ca. 2 dl. vand i ca. 30 min. hvor jeg rører i den en gang i mellem.
Herefter tilføjer jeg en blanding af super foods, som jeg som regel selv sammensætter, men for at det skal være nemt for dig, kan du fx bruge 1 spsk. af fx denne blanding af greens fra Raw and More:
http://www.rawandmore.dk/boost-greenies
1 spsk. byggræspulver
1 spsk. ren risprotein med vaniljesmag
1,5 tsk. spirulina
1,5 spsk. kakaopulver
1/2 tsk. havsalt af god kvalitet
Evt. 2 dråber stevia
Rør det hele godt sammen med vand, nøddemælk eller kokosvand til ønsket konsistens. Det er forskelligt om folk ønsker deres chiagrød tynd eller lidt fastere i det. Med tiden får du også din egen favorit.
Nu er din chiagrød færdig og kan spises med det samme. Du kan også opbevare den i køleskabet i op til 4 dage, tage med på arbejde eller med i træningstasken til efter din træning.
Chiagrøden kan spises som den er, eller du kan tilføje: Bipollen, gojibær, hampefrø, chokonibs eller incabær.
Du kan også sagtens bruge friske frugter som fx. Dragefrugt, friske figner, eller mango.

En anden af mine egne favoritter er en helt igennem GRØN smoothie.
Nu behøver du jo ikke at gå lige så grønt ind i det som jeg gør, men prøv den nu alligevel at og se hvad du syntes om den variant. Du kan altid tilsætte en appelsin og det forvandler den til noget helt andet 😉

Skærmbillede 2016-02-17 kl. 07.22.14

1 stor håndfuld spinat
1 lille håndfuld broccoli
2 stængler bladselleri
1 spsk. rødløg
1 spsk. tamari (soya-sauce uden hvede)
3 spsk. æblecidereddike
1 stor rod gurkemeje
1 stor knold ingefær
1 spsk. olivenolie
1 spsk. ren risprotein neutral
1 spsk. solsikke-lecithin-granulat
1 spsk. timian

Blend det hele godt sammen med vand til ønsket konsistens.
Jeg kan bedst lide en meget tynd smoothie, som nærmest minder om en juice, men jeg har også en kraftig blender, som kan gøre det arbejde. Derfor tilsætter jeg ca. 3 dl. vand.
Jeg kommer som regel en lille håndfuld mungbønnespirer på toppen, så jeg har lidt at snacke på, da det øger muligheden for, at optage næringsstofferne bedre.
Drik med det samme eller tag din smoothie med på farten. Den kan sagtens gå som både mellemmåltid og aftensmad også.

Er du fast tilhænger af din havregryn, så prøv at skifte den ud med quinoa-flager, som får i helsekosten.
I stedet for at bruge ko-mælk, så brug nøddemælk i stedet for.

Quinoa med Myntemælk

Du kan købe mange forskellige slags nøddemælk, men vær opmærksom på, at mange er begyndt at søde dem meget. Derfor, tjek lige ingredienslisten igennem, inden du vælger.
Vil du være helt sikker på at der ikke er mærkelige ingredienser i din nøddemælk, så lav den selv af:

Nøddemælk:
2 dl. mandler, valnødder, hasselnødder, sesamfrø, græskarkerner, hampefrø eller lignende.
1 l. rent vand.
Blend det hele godt i ca. 2-4 min. alt efter hvilken blender du har.
Hvis du ikke har en nøddemælkepose, som DENNE, så kan du si drikken igennem en si og pres godt på “pulpen” som man kalder den grynede masse, som er tilbage.
Hæld din nøddemælk på flasker og opbevar i køleskabet i ca 4 dage.
HUSK at du kan gemme nøddepulpen til næste gang du vil lave kage, kiks, brød eller knækbrød. Kom pulpen i en frysepose og opbevar i fryseren indtil du skal bruge den.
Jeg håber disse tre fantastiske bud på en sund og nærende start på dagen, kan give lyst og energi til at udforske en ny og spændende verden.

Rigtig god weekend. Jeg håber du vil nyde din nye Raw-Morgenmad 🙂

Husk at holde øje med nye workshops på www.miekronholm.dk
Du er altid meget velkommen til at kontakte mig på mail: kontakt@miekronholm.dk med forspørgsel på event, workshops, opskrifter mm.

Mange kærlige hilsner
Mie Kronholm

Mie 10