Er du i tvivl om frugtsukker er godt eller skidt?

Mange er i tvivl og det er også lidt af en jungle at finde rundt i.

Der er nemlig både, rigtig frugtsukker, som er det du finder i frugt og grønt, der er det syntetiske frugtsukker og så er der også noget der hedder fruktose og HFCS (high fructose corn syrup = majssirup, som er meget sød og er tilsat som sødemiddel i bla. søde drikke som sodavand og saft. Det er også at finde i mange færdigretter, i brød, kage, småkager og slik, pålæg og mange morgenmadsprodukter. Ketchup har også meget HFCS, færdiglavede dressinger, pizza og burger. Ja næsten alle fødevare, du ikke laver selv fra bunden, da det var en nemmere måde at få fødevarende til at smage godt på så forbrugerne vil spise varen og da mange nu ved, at det hvide sukker er skidt, må producenten finde noget nyt og billigt som fx majssirup.

Som udgangspunkt indeholder alt frugt og næsten alle grøntsager sukker, i større eller mindre grad. Vi får at vide, at vi skal passe på med sukkeret, men også at noget, er det gode sukker og noget er det dårlige sukker.

Det dårlige sukker, er de fleste klar over hvad er. Bl.a. hvidt raffineret sukker, kunstigt fruktose og HFCS (majssirup).
Det gode er det der naturligt forekommer i fx. frugt.

Det kan være svært at undgå det dårlige sukker.
Det bør jo stå på pakken af en vare, hvad denne indeholder, men tit benytter producenterne sig af, hvornår de behøver/er tvunget til, at mærke deres varer med indholdet. Der er nemlig regler fra fødevarestyrelsen hvornår dette skal gøres og ikke er nødvendigt. Hvis der kun er en vis procentdel af et ingrediens i en vare, behøves producenten ikke at skrive det på mærkningen.
Så køber du fx færdiglavet syltetøj og kun køber det der er sødet med æblesaft, kan du være ret sikker på at æblesaften, er sødet med sukker, men producenten behøver kun at skrive, at syltetøjen er sødet med æblesaft og ikke hvad denne æblesaft er lavet af.

Tørret frugt er også noget der bliver sødet en del
Ud over frugtens egen sukker, tilsættes der ekstra sukker, på de syrlige frugter. Eller frugten lægges i sukkervand og derefter tørre dem.
Det er bestemt ikke nemt og det er så svært at finde ud af hvilke mærker der er gode i forhold til andre.
Der må den enkelte gøre op med sig selv, hvor meget det betyder, om der er sukker i varen eller ej.

For mig er det meget afgørende, da jeg på ingen måde tåler hvidt sukker, rørsukker mm. efter jeg fik aknemedicin for en del år siden og er du diabetiker er det jo også meget vigtigt, hvilken slags sukker der er i din varer og om der er tilsat ekstra sukker, eller andet sødemiddel.

Tilbage til frugtsukkeret.
Måske har du allerede hørt om de livsstile, hvor du kun må spise frugt.
Som udgangspunkt er det jo langt sundere at spise en masse frugt, end mange andre ting, som fx burger, færdigretter, brød og kage, men der kommer bare til at mangle nogle vitaminer og mineraler fra dine grøntsager, hvis du kun lever af rent frugt og så er der enormt meget sukker, i den livsstil.
Selv om det er det gode sukker du får, så er sukker i bund og grund sukker og sukker er syre i din krop også selv om det er sundt sukker, som kommer fra frugt.
Din hjerne og hele dit nervesystem har også brug for fedt til at fungere. Udsulter du kroppen helt for fedt, begynder kroppen at “spise” af det fedt der er i din hjerne, som godt nok består af en del fedtvæv, men det skulle jo helst blive hvor det er, for at hjernen kan fungere. Det samme gælder for hele nervesystemet.
Det er ikke lige meget hvilke slags fedt der kommer ind i din krop. Fedtet skal være vegansk og gerne jomfru koldpresset kokosolie, avocadoer, olivenolie, hampefrø og den slags.
Samtidig har din krop også brug for basisk kost. Basisk kost, er alt det der skaber balance i din krop. Det er de grønne grøntsager fx. spinat, bladselleri, grønkål og savoykål, spirer (gerne hjemmedyrket) og modne avocadoer. Det basedannende mad, er også bitterstoffer som du fx. finder i rucola.

Det grønne er det der balancere dig fx. efter en dag med godter på arbejdet, en tur i byen, juleaften eller påskefrokosterne.
Hvis du fx starter din dag på en grøn juice eller smoothie, vil du hurtigt komme ind i en god energi fra morgenstunden og du vil ikke have den samme trang til det søde senere på dagen, når energidepoterne igen skal fyldes op. Derfor vil det være nemmere at bibeholde den sunde livsstil, hvis du starter basisk fra morgenstunden.
Har du hovedpine, kan dette også afhjælpes med basedannede mad, da hovedpinen tit kan skylde for meget syreholdigt mad som fx. er hvidt brød, sukker, pålæg, marmelade og mælkeprodukter.
Også mange sygedage kan redes ved at leve meget mere basisk, da det neutralisere kroppen og herved skal din krop ikke arbejde så hårdt på at nedbryde en masse fødevare. Nu kan kroppen koncentrere sig om at restituere, i stedet for at fordøje.

For at hjælpe dig på vej til en livsstil uden dårligt sukker, får du her er en opskrift med det sunde sukker 🙂

Raw Bounty Bars:

Bars:
4 dadler (uden sten)
85 g. kokos
1 spsk. vaniljepulver
½ tsk. tamari eller lidt havsalt
27 g. cashewnødder (gerne i blød ca. 8 timer)
2 tsk. kokosolie (smeltet)
1 spsk. kakaosmør (smeltet)
Rør det hele godt i foodprocessoren eller i minihakeren og form til bars. Stil i fryseren mens du laver overtrækschokoladen.

Overtrækschokolade (mørk)
30 g. kakaosmør (smeltet)

Lidt salt
10 g. cashewsmør
½ tsk. vanilje
15 g. kakao
5 g. lucuma
10 g. yaconpulver, xylitol, et par dråber stevia eller lidt ahornsirup.
Alt røres godt sammen. Dyp de kolde barer i chokoladen og pynt gerne med kokos som evt er kørt i minihakkeren med blåbær, byggræs, rødbedepulver eller gojibær, for at give kokosen lidt farve.

Rigtig god fornøjelse

HUSK!
Gør dit køkken til din legeplads.

Held og lykke med din nye livsstil.

Hvis du ønsker yderligere hjælp, med dit vægttab, kan du skrive dig op til Nyhedsbrevet.
Her modtager du både min 7 trins guide til dit vedvarende vægttab OG en e-bog med fantastiske opskrifter til, at kickstartet din nye livsstil.
Hver uge, vil du modtag tips og tricks til dit varige vægttab.
Tilmeld dig HER

Du kan også ansøge om en GRATIS og uforpligtet samtale, om Dit Mentor Vægttabsforløb HER
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig dag.

Mie Kronholm

HUSK du altid er velkommen til selv, at kontakte mig for, at høre mere om dit 90 Dages Mentor Vægttabsforløb.
Send en mail til: kontakt@miekronholm.dk
Eller ring til mig på: 22 88 92 88

Jeg glæder mig til at hjælpe dig.