Vegansk / Raw Ris a la Mande:
Ingredienser
- Start med at lægge 210 g. mandler i blød i ca. 24 timer.
- Skift gerne vandet i hver 6 time, men ikke essentielt.
- Efter ca. 12 timer kan du begynde at smutte mandlerne. Nogen skal ligge noget længere.
- På denne måde undgår du at skolde mange af de gode næringsstoffer ud af mandlerne ved blanchering.
- Har du ikke tålmodigheden eller tiden til at vente 24 timer på at skindet på mandlerne løsner sig, kan du blanchere dem i ca. 2 min. hvorefter du nemt kan smutte skindet af mandlerne.
- .
Cremen til din veganske Ris a la Mande:
- 120 g. mandler (efter skindet er smuttet af)
- 80 g. cashewnødder (gerne i blød en times tid, det gør dem nemmere at blende helt ud.)
- 1 spsk. ren vanilje pulver (IKKE sukker)
- En anelse havsalt af god kvalitet
- Ca. 3-4 dl. kokosvand eller plante mælk (nødde-mælk, havre-mælk, quinoa-mælk)
- Hvis du har det kan du opgradere in vaniljecreme med 2 spsk. Lucuma, som kan købes i helsekostforretningerne eller online.
- Lucuma giver en lidt mere fløde-karamel lignende smag.
- .
Fyld til din Ris a la Mande:
- I stedet for ris, buges der i denne opskrift blomkål. Dette kan lyde meget anderledes og for nogen “skræmmende” da vi oftest spiser blomkål i det salte køkken.
- Mit råd er at prøve det af alligevel. Jeg har indtil nu ikke mødt nogen der ikke kan lide denne variant af Ris a la Mande, trods den alternative måde at lave den på.
- .
- 80 g. mandler, groft hakke, men husk at gemme én til gavelegen.
- 80 g. blomkålsbuketter, hakket i samme størrelse som mandlerne.
- .
Kirsebær-Sauce:
- 200 g. kirsebær, efter udstening (har du ikke fået købt friske kirsebær i sommers, så kan frosne optøede også bruges)
- 1 spsk. vaniljepulver
- 2-3 spsk. kokosblomstsirup, ahornsirup, eller agave. Du kan også vælge at bruge et par dråber stevia af meget god kvaliet evt. med toffee smag
- En anelse havsalt af god kvalitet
- .....
- .....
Fremgansmåde
Cremen til din veganske Ris a la Mande:
- Alt blendes godt sammen til en tyk creme. Tilsæt væsken lidt efter lidt til du opnår en ønsket konsistens.
Fyld til din Ris a la Mande:
- Lige inden Ris a la Manden skal serveres, blander du cremen med fyldet Blomkålen kan godt give en lille kål smag i Ris a la Manden hvis den står i flere timer. Derfor anbefaler altid at blande fyldet i cremen umiddelbart inden serverind.
Kirsebær-Sauce:
- Blend halvdelen af kirsebærne med resten af ingredienserne. Kom saucen over i en skål og bland resten af kirsebærne i.
- Du kan nu vælge at lune kirsebær-saucen eller servere den som den er.